KLIK

9. března 2021
2 minuty čtení

Push up / čili do vystretých :D

Dovolíme se tvdit, že klik je jeden ze základních komplexních cviků namáhající více vrchní část trupu. S tímto cvikem se jisto jistě potkal každý z nás již ve škole, na vojně buďto jako trest, nebo v rámci nějaké silové přípravy v kroužku, klubu, či jako součást testovací baterie. Bohužel málo kdo tráví čas vysvětlováním správného postavení dlaní, paží, hlavy a celkově trupu. Jaké svaly mají správně pracovat, jakou pozici mají mít lokty vůči trupu a v neposlední řadě, jak hluboko máme provádět kliky? Toto všechno se Vám v tomto příspěvku budeme snažit říci a ukázat.

Zapojené svaly:
Při kliku se nejvíce zapojuje velký sval prsní, trojhlavý sval pažní, přední část deltového svalu, pilovitý sval, přímý sval břišní a z velké části i CORE (hluboký stabilizační systém).

Teorie provedení:
Základní pozice kliku je vzpor. Správně provedený vzpor začíná napřímením a vytažením celé páteře, tím centrujeme základní klouby (ramenní, kyčelní, kolenní aj.). Prsty na dlaních směřují dopředu a jsou rozsáhlé od sebe. Paže směřují kolmo k zemi a s trupem tvoří pravý úhel. Lokty nepropínáme. Pozice hlavy je rovnoběžná se zemí. Máme aktivní ohýbače hlavy (nemáme svěšenou hlavu směrem dolů, vysunutou bradu dopředu). Svaly okolo lopatek jsou aktivní, nemáme tak zvaně propadlé lopatky, ale také se na druhou stranu zbytečně nehrbíme. Břišní svaly spolu s hrudníkem tvoří oporu pro záda. Nohy máme od sebe na šířku pánve. Palce aktivně tlačíme do země, paty táhneme do dálky. Pohyb při kliku vychází z loktů, kdy pocitově vytahujeme lokty šikmo do dálky, jako by nás za ně někdo tahal. Rameno stále centrované. Lopatky se snažíme držet stabilní, nescvakávat, neb tím můžeme uškodit ramenům. Hrudník stále opřený o lopatky. Pozor na záklon hlavy, vyjetí žeber, či vystrčení zadku. Nezapomínáme dýchat, nádech dolů, s výdechem po zapření do dlaní, prstů na rukou, se zvedáme do základní pozice. Vyhovuje-li Vám to jinak, NO STRESS:o)